1 kg mee kuning/bee hoon - dicelur
20 gm taugeh -dibersihkan dan dicelur
1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg)- dibelah dua atau empat
2 liter air
Bahan2 Sampingan/Taburan
daun sup & daun bawang
bawang goreng
bagedil
sambal kicap cili padi
isi ayam (disiat-siat)
Sambal Kicap Cili Padi
25 biji cili padi merah
4 ulas bawang putih
125 ml (abt 1/2 cawan) kicap lemak manis
1/2 sudu teh gula (optional)
jus dari perahan 2 biji limau kasturi
(Kisar semua bahan-bahan dan perahkan jus limau)
Cara Menyediakannya
~Masukkan air, panaskan untuk seketika dan masukkan perencah soto ke dalam periuk.
~Biarkan ia mendidih.
~Masukkan ayam, tunngu sehingga ayam masak.
~Sediakan mee dalam mangkuk, dan letakkan kuah soto dalam mangkuk.
~Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment